dinsdag 5 juli 2011

Canada draagt slagveld Kandahar in Zuid-Afghanistan over aan Amerikanen

Canadese troepen hebben de killing fields van Kandahar dinsdag formeel overgedragen aan de Amerikaanse strijdkracht. De Canadese vechtmissie in Afghanistan, die sinds 2002 aan 157 Canadezen het leven heeft gekost, is afgelopen.

Canada zet na tien jaar een punt achter zijn oorlogsmissie in Afghanistan. Het land gaf als “exit-strategie” al jaren aan dat ze niet langer dan 10 jaar deel wil nemen aan de oorlog.

In de eerste vijf maanden van dit jaar is het aantal gewelddadige incidenten in de provincie Kandahar, waaronder schietpartijen, zelfmoordaanslagen en bermbomaanvallen, ook nog met 34 procent toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De Canadese regering besloot nog wel een trainingsmissie naar Kabul te sturen van 950 troepen en ondersteunend personeel tot 2014, zo meldt de nieuwszender CBC.

Maar bijna al de Canadese troepen zijn nu weg uit de “killing fields” van Kandahar. Een handvol soldaten dient nog korte tijd langer bij Amerikaanse pelotons.

"Almost all Canadian troops are out of the killing fields of Kandahar, save for a handful of soldiers who will serve for a short while longer attached to American platoons."