woensdag 26 november 2008

Canada stuurt CH-146 Griffon helikopters naar Afghanistan

Het Canadese leger krijgt versterking van helikopters in Afghanistan. Het gaat om toestellen voor tactische oorlogsvoering en transport.

Dat maakte de Canadese minister van Defensie Peter MacKay woensdag bekend. Het gaat om 8 toestellen van het type CH-146 Griffon die zijn uitgerust met een boordwapen. Ze gaan begin 2009 naar Afghanistan als onderdeel van de Joint Task Force Afghanistan luchtvloot.

De Griffon wordt niet aangeduid als een aanvalshelikopter maar een begeleidingshelikopter.

Ze worden ingezet als escortetoestellen voor de Chinook D helikopters die in augustus zijn overgenomen van de Amerikanen.

De NAVO geeft keer op keer aan dat de ISAF over te weinig transportmiddelen beschikt om operaties uit te voeren in het Aziatische land.

Daarnaast zet Canada onbemande Heron UAV vliegtuigjes in die de Canadese soldaten moeten beschermen tegen hinderlagen en bermbommen.

Canada neemt met ongeveer 2.500 troepen deel aan de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO. Ottawa leidt het Provinciaal Reconstructie Team in de zuidelijke provincie Kandahar die als zeer gevaarlijk en gewelddadig te boek staat.

Sinds Canada in 2002 deel is gaan nemen aan de oorlog in Afghanistan zijn er ongeveer 100 militairen uit dat land om het leven gekomen. Canadese soldaten zijn veelvuldig doelwit van hinderlagen en aanslagen met bermbommen.