donderdag 23 augustus 2007

Opnieuw ISAF-militairen uit Canada gesneuveld in Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan zijn opnieuw 2 Canadese militairen en een tolk om het leven gekomen bij een explosie. In de provincie Kandahar ontplofte een bom op het moment dat hun auto langsreed. Een derde militair raakte gewond.

In het konvooi reden eveneens twee journalisten mee van Radio Canada, een Franstalige publieke zender. Een van hen is gewond, de ander bleef ongedeerd.

De pantserwagen van de Canadezen werd getroffen door een bermbom in het onrustige district Zhari. Dit verklaarde brigadegeneraal Guy Laroche aan verslaggevers op het vliegveld van Kandahar.

De Canadezen maken deel uit van de Royal 22nd Regiment uit Quebec. Ze begonnen enkele weken geleden aan hun “toer”.

Minister-president Stephen Harper zei woensdag in een verklaring dat deze soldaten hun leven hebben gegeven voor vrede en stabiliteit in Afghanistan.

Radio-Canada zei dat het om hun cameraman Charles Dubois gaat. Hij heeft zware verwondingen aan zijn benen overgehouden aan de bomaanslag,

In Kandahar zijn ongeveer 2.500 militairen uit Canada gestationeerd.

Sinds het begin van de operaties in Afghanistan zijn 69 Canadezen in Afghanistan om het leven gekomen.

Volgens de Associated Press is de missie in Afghanistan onder de Franstalige bewoners van de provincie Quebec niet populair. En het toenemende aantal slachtoffers heeft de aanhang van Stephen Harpers conservatieve regering in die provincie sterk doen verminderen.

Harper heeft gezegd dat de Canadese “combat mission” in Afghanistan niet na 2009 wordt verlengd zonder instemming van het parlement.


Frontlijn
Canada leidt het provinciaal reconstructie team van de NATO-ISAF in de zuidelijke provincie Kandahar. De provincie staat samen met de provincies Zabul, Helmand en Uruzgan bekend als de thuishaven van de Taliban.

Bovendien grenst de provincie Kandahar aan Pakistan, waarvandaan volgens onder meer de NATO-ISAF, de CIA en de Afghaanse regering de Taliban aanvallen organiseren op de buitenlandse troepen in Afghanistan.

De meeste van de 69 Canadezen zijn omgekomen sinds de NATO-ISAF op 1 augustus 2006 het commando overnam over de zuidelijke provincies in Afghanistan. De Canadezen bevinden zich als het ware in de frontlijn van de oorlog in Afghanistan.

Opinie
Peilingen wijzen al een hele tijd uit dat de steun voor de missie onder de bevolking van Canada afneemt.

Eerder dit jaar bleek uit een enquête dat 66% van de Canadezen wil dat de troepen na het aflopen van het Canadese mandaat begin 2009 wil naar huis komen.

Premier Stephen Harper is echter een fanatiek voorvechter van de Canadese aanwezigheid in Afghanistan. Samen met Brown, Bush, en de Nederlandse minister van Defensie Van Middelkoop behoort hij tot de hardliners binnen het NATO-kamp.

Maar de NATO-ISAF houdt zich volgens waarnemers in het zuiden van Afghanistan alleen nog staande door de inzet van zware luchtaanvallen, die door Hamid Karzai buitenproportioneel gewelddadig werden genoemd, waarbij stellingen van de Taliban met de grond gelijk worden gemaakt, maar waarbij ook honderden burgers om het leven komen en gewond raken.

Dit doet de weerzin onder de Afghanen tegen de aanwezigheid van de buitenlandse troepen in hun land nog meer toenemen, en nog meer Afghanen grijpen naar de wapens en sluiten zich aan bij de Taliban.

Landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Spanje zijn veel gematigder, en weigeren hun militairen in te zetten in het zuiden van het door zware strijd geteisterde Aziatische land.

(Zie verder eveneens de afzonderlijke berichtgeving over Canada in het hoofdonderdeel van dit blog)